LIFE.si Vam ponuja zanimive izdelke za dobro počutje! Že 35337 strank nam je zaupalo z naročilom!
  • info@life.si

    za brezplačno pomoč

  • BREZPLAČNA DOSTAVA

    pri nakupu nad 60eur!

Košarica

Košarica je prazna. Dodaj nekaj! ;)

9. Julij 2012 | Članki in nasveti, Življenje

Ko se z avtomobilom odpravljate na dopust!

Priporočamo, da upoštevate nekaj preprostih pravil in si s tem zagotovite, da bo Vaš  avtomobil varno naložen in vožnja z njim ne bo predstavljala nevarnosti za družino ter  druge udeležence v prometu.

Predmeti, ki bi jih med potjo utegnili potrebovati, naj bodo lahko dosegljivi.

Dobro premislite, kaj je nujno potrebno. Imejte dovolj hrane, pijače, plenic, zdravil, igrač za svoje otroke in drugih potrebnih stvari, da boste preskrbljeni, dokler ne pridete na cilj.

Prepričajte se, da je vse varno nameščeno

Prostor okrog voznikovih nog mora biti popolnoma prazen. Če se vozniku med nogami kotalijo različni predmeti, ne more zbrano voziti, poleg tega je nevarno, da mu pridejo pod stopala ali pod pedala, še zlasti, če mora nenadoma zavirati.

Večje in težje predmete namestite na dno prtljažnika, da bo težišče čim niže. Težki predmeti naj bodo čim bolj spredaj, nalagajte pa jih tesno skupaj proti zadnjemu delu vozila, saj bo tako teža enakomerneje porazdeljena. Za prtljago po možnosti ne uporabljajte kabine. Posamezni kosi lahko nepričakovano zletijo naprej in poškodujejo potnike.

Zagotovite si dobro vidljivost

Nikar ne nalagajte prtljage nad višino zadnjih sedežev. Ne samo, da se s tem bistveno zmanjša vidno polje, poveča se tudi nevarnost, da bi v primeru sunkovitega zaviranja zadaj naloženi predmeti zleteli naprej. Če vam prtljažnik ne zadošča, raje pomislite na prikolico ali nosilce na strehi avtomobila.

Če že morate prtljažni prostor do vrha naložiti, uporabite mrežo ali kako drugače zavarujte prtljago, da se predmeti ne bodo premikali naokrog.

Varno spravljeno na strehi

Nameščanje prtljage na streho avtomobila zahteva nekaj dodatnega razmisleka: gre za dodatno višino, dodatno težo in dodaten upor.

Tovor na strehi povečuje zračni upor vozila. Zračni tok bo skušal dvigniti sprednji del tovora. V primeru nenadnega zaviranja tovor utegne zdrseti naprej. Najbolje je, če vse kose prtljage shranite v dobro pritrjenem strešnem zaboju, pri čemer morate upoštevati omejitve, ki jih postavlja vaš avtomobil.

Potovanje s hišnimi ljubljenčki

Nikoli ne smemo dopustiti, da bi se naši ljubljenčki med vožnjo v avtomobilu prosto gibali. Ob nenadnem manevru ali sunkovitem zaviranju se lahko poškodujejo, pa ne samo to, poškodujejo lahko tudi druge potnike v vozilu. Dobro jih privežite z varnostnim jermenom ali jih vozite v dobro zračeni kletki.

Stil vožnje prilagodite razmeram!

Polno naložen avtomobil ni tako okreten in traja kar nekaj časa, da se na to privadite. Potovanje s celo družino in kupom prtljage pomeni tudi več motenj med vožnjo, manjšo vidljivost, poleg tega pa ima popolnoma otovorjen avtomobil daljšo zavorno pot.

SREČNO POT IN LEP DOPUST!


Dodajte komentar