LIFE.si Vam ponuja zanimive izdelke za dobro počutje! Že 35308 strank nam je zaupalo z naročilom!
 • info@life.si

  za brezplačno pomoč

 • BREZPLAČNA DOSTAVA

  pri nakupu nad 60eur!

Košarica

Košarica je prazna. Dodaj nekaj! ;)

11. April 2016 | Prehrana, Rekreacija

Bodimo fit v 2016

Dokler smo mladi in zdravi, so naše prioritete povsem drugje, ko pa zbolimo, se vrednote, na žalost velikokrat prepozno, hitro spremenijo in osredotočijo na ozdravitev. Če svoje telo obremenjujemo z mastno hrano, z uživanjem alkohola, zdravil, kajenjem, premalo gibanja, in v kolikor v našem življenju prevladuje stres, se bodo sčasoma pojavile neželene spremembe v jetrih, ki so ogledalo našega življenja.

Bolezni jeter, kot so ciroza, zamaščenost, rak na jetrih, hepatitis A, B in C, se uvrščajo med pet najpogostejših vzrokov prezgodnje smrti v Sloveniji. Čeprav vneto raziskujejo, do danes še niso našli zdravila za zdravljenje jeter. Zdravila torej (še) ni, zato vam ponujamo nekaj nasvetov, kako lahko sami preventivno preprečite razvoj bolezni.

 

Spremenite vaše prehranjevalne navade

 • Vse se začne in konča pri hrani, ki jo zaužijete. Na vašem jedilniku naj bo čimveč ogljikovih hidratov, ki so v testeninah, krompirju, zelenjavi in sadju.
 • Priporočeno je jesti kakovostna živila z nizkim glikemičnim indeksom, tako da je uživanje skute, jogurtov, zelja, bučk, artičoke, ovsenih ali pšeničnih otrobov, sadja ter polnozrnatih izdelkov ne samo zdravo, temveč imajo tudi blagodejen učinek na vaše zdravje.
 • Obenem se poskusite izogibati mastni hrani, saj povzroča zamaščenost jeter, občutek napihnjenosti in zavira vašo presnovo. Seveda pa se ne smete popolnoma odpovedati maščobam v prehrani, saj so nekatere maščobe zaradi pomembnih omega tri in omega šest nenasičenih maščobnih kislin pomembne za delovanje možganov, srca in drugih procesov v telesu. Te najdemo v hladno stisnjenem olivnem olju, repičnem, bučnem, arganovem olju ter kokosovem in palmovem olju.
 • Limona in jabolko imata pomembno vlogo pri razstrupljanju jeter, saj odvajata strupe in odvečno vodo iz jeter.
 • Prav tako je pomembno, da v prehrano vključite čimveč mineralov in B-vitamina, ki ga najdemo v perutninskem in puranjem mesu, jajcih, mleku in mlečnih izdelkih, ribah, mandljih, stročnicah, kvasu, zelju, neoluščenemu rižu, cvetači in v polnozrnatih izdelkih.

 

Ukvarjajte se s športom

 • Vzemite si 1 uro dnevno in se posvetite samemu sebi. Nekaterim je za sprostitev dovolj hitra hoja v naravi s psom, vzpon na bližnji hrib, plavanje ali kolesarjenje, drugi svojo odvečno energijo raje usmerijo k borilnim veščinam. Z veliko gibanja boste povišali svoj bazalni metabolizem, izgubljali odvečne kilograme, pa tudi počutili se boste veliko bolje.
 • Ne glede na to, kaj počnete in s čim se ukvarjate, poskrbite, da bo vaše življenje dovolj dinamično in temu primerno prilagodite svoj stil uživanja v prostem času.
 • Zastavite si nek cilj, ki si ga želite doseči v primernem času, najsi bo to želen čas od točke A do točke B ali želena teža, za boljšo motivacijo pa povabite prijatelja ali prijateljico, da se vam pridruži in vas pri vašem cilju spodbuja.

 

Omejite uživanje alkohola

 • Čeprav imajo jetra sposobnost obnavljanja, pa jih velike količine alkohola zaradi preobremenjene presnove poškodujejo, kar lahko vodi v cirozo jeter oziroma jetrno odpoved. Največji problem je, da se bolniki niti ne zavedajo, da imajo poškodbo jeter, saj jetra ne bolijo.
 • Dovoljen dnevni odmerek alkohola je dve enoti na dan za ženske in tri za moške (ena enota pomeni en deciliter vina, dva in pol decilitra piva ali eno šilce žganja). Vendar je redno popivanje nevarnejše kot občasen preglobok kozarček! Zaradi tega strokovnjaki svetujejo, da poskusite zmanjšati uživanje alkohola ali začnete piti pijače z nižjim odstotkom alkohola.
 • Najboljša možnost pa je seveda popolno prenehanje pitja alkoholnih pijač, saj se zdrava jetra odraslega človeka po osmih tednih alkoholnega odmora same obnovijo.

 

S spremembo teh treh dejavnikov vam bodo hvaležna ne le vaša jetra, ampak tudi vaše celotno telo, saj boste napolnjeni z energijo, dobrim počutjem in samozavestjo. Poleg tega strokovnjaki menijo, da je Artičoka odličen dodatek k prehrani.


Dodajte komentar