LIFE.si Vam ponuja zanimive izdelke za dobro počutje! Že 27701 strank nam je zaupalo z naročilom!
  • info@life.si

    za brezplačno pomoč

  • BREZPLAČNA DOSTAVA

    pri nakupu nad 60eur!

Košarica

Košarica je prazna. Dodaj nekaj! ;)

8. Marec 2016 | Članki in nasveti, Kuhanje, Prehrana, Recepti

Čokolada za sprostitev

  • Vsa čokolada je narejena iz plodov kakavovca (drevo), ki raste v tropskem pasu.
  • Kakavova zrna v nepredelani obliki vsebujejo veliko rudnin in sicer magnezija, železa, kalija, kroma, fosforja, bakra in cinka. Bogata so z vitamini skupine B, C in E ter aminokislinami. Aminokisline predvsem triptofanom in anandamidom pomagata sproščati hormon sreče serotonin, ta vzbuja občutke ugodja in sreče, ter endorfine, ki blažijo bolečine.
  • Blagodejne in zdravilne učinke kakava so poznali že Maji in Azteki. Kakavovec je bil zanje sveto drevo, zaradi blagodejnih in hranilnih učinkov kakava na telo pa si je prislužil celo ime hrana bogov. Azteki so celo verjeli, da je vir modrosti.
  • Čokolada je polna antioksidantov, za katere zdravniki trdijo, da varujejo in godijo našemu telesu. Dejstvo je, da imata temna čokolada in kakav več antioksidantov kot borovnice, pravi čaj ali rdeče vino. Redni jedci temne čokolade lahko čutijo vpliv na svoje srce, imajo nizek krvni pritisk in nizek nivo slabega holesterola.
  • Vonj čokolade dvigne možganske valove, ki poskrbijo, da smo bolj sproščeni.
  • Zaradi velike vsebnosti kakava je najbolj zdrava temna čokolada. Za temne čokolade štejemo tiste, ki imajo 55 ali več odstotkov kakavovih delcev.
  • Temna čokolada je bogata z vlakninami, ki vam dajejo občutek polnosti, zato jo boste posledično manj pojedli.
  • Temna čokolada je dobra tudi za vašo kožo. Antioksidant flavonoid, ki ga je največ v temni čokoladi, ščiti kožo pred UV-žarki.
  • Najslavnejši ljubimec vseh časov, Benečan Giacomo Cassanova, je čokolado uporabljal za afrodiziak.

Pripravimo čokoladni kolač z jagodami

Sestavine za čokoladni kolač z jagodami brez peke:

Skorja:

  • 330 gramov piškotov Oreo
  • 110 gramov stopljenega masla

Čokoladno polnilo:

  • 200 gramov mlečne čokolade
  • 100 gramov grenke čokolade
  • 200 mililitrov smetane za stepanje

Nadev:

  • 300 gramov svežih jagod
  • po želji narezani mandlji, pistacije itd.

Priprava čokoladnega kolača z jagodami brez peke:

Piškote Oreo zdrobite v smoothie maker-ju in drobite tako dolgo, da so le še drobtine. Dodajte stopljeno maslo. Premešajte, da se maslo enakomerno razporedi. Zmes razporedite po pekaču za kolač v meri 12 x 36 centimetrov. Za nekaj minut postavite v zamrzovalnik, da pripravite nadev. V manjšo ponev dajte smetano in jo na srednje močni temperaturi segrejte. Odstranite z ognja in dodajte sesekljano čokolado. Pustite počivati eno ali dve minuti. Mešajte, dokler se ne raztopi. Prelijte čokoladni nadev po skorji, ki ste jo že dali v pekač, in okrasite s svežimi jagodami. Preden postrežete, pustite v hladilniku vsaj dve uri ali pa čez noč.


Dodajte komentar