LIFE.si Vam ponuja zanimive izdelke za dobro počutje! Že 35308 strank nam je zaupalo z naročilom!
  • info@life.si

    za brezplačno pomoč

  • BREZPLAČNA DOSTAVA

    pri nakupu nad 60eur!

Košarica

Košarica je prazna. Dodaj nekaj! ;)

18. April 2015 | Članki in nasveti, Hujšanje

Hujšanje se prične pri vaših možganih

Nihče od nas se ne rodi z nagonsko željo po uživanju ocvrtega krompirja in ostale visoko kalorične hrane, oziroma nihče od nas ni rojen z nagonskim nelagodjem ob uživanju brokolija ali graha. Ta zelo tipičen pojav se zgodi sčasoma med odraščanjem, ko smo izpostavljeni čedalje več različnim izbiram hrane, med katero je vedno bolj pogosto tudi ne zdrava hrana.

Večina nas niti nima težav s tovrstno hrano, dokler smo v fazi rasti in dokler je poraba energije precej velika, čeprav je žalostna resnica, da je čedalje več najstnikov, ki imajo prekomerno telesno težo. Težave se zelo pogosto začnejo kasneje, ko naši možgani pričnejo raje in bolj pogosto izbirati ne zdravo kot pa zdravo hrano.

Zadnje študije na univerzi Tufts, nakazujejo na možnost, da je mogoče te vzorce, katere dobijo z leti naši možgani, tudi reprogramirati. To pomeni, da je mogoče naše možgane naučiti, da bodo raje izbirali zdravo kot pa nezdravo hrano, zaradi katere je pri večini od nas hujšanje stalna praksa.

V opravljeni študiji, je majhna skupina udeležencev bila izpostavljena posebnemu programu, ki je imel poudarek na spremembi vedenjskih vzorcev. Vsi udeleženci so bili del programa za uravnavanje telesne teže, ki je imel poudarek na izobraževanju in spreminjanju prehranjevalnih navad udeležencev. Po šestih mesecih so slike možganov kazale večjo aktivnost, takrat ko so udeleženci uživali zdravo in nizkokalorično hrano in sicer v centrih, ki se aktivirajo ob občutkih ugodja. Na drugi strani, so po šestih mesecih raziskovalci beležili manjše aktivnosti v možganih, takrat ko so udeleženci uživali nezdravo in višje kalorično hrano.

weight-loss15

Zdaj ko je znanost potrdila, da se lahko naučimo uživati ob zdravi in nizkokalorični hrani, končno nimamo več izgovorov, zaradi katerih ne bi prvi korak k zdravi in uravnoteženi prehrani naredili že danes!


Dodajte komentar