LIFE.si Vam ponuja zanimive izdelke za dobro počutje! Že 35674 strank nam je zaupalo z naročilom!
 • info@life.si

  za brezplačno pomoč

 • BREZPLAČNA DOSTAVA

  pri nakupu nad 60eur!

Košarica

Košarica je prazna. Dodaj nekaj! ;)

24. Februar 2013 | Članki in nasveti, Rekreacija

Kako izbrati ustrezen športni nedrček?

Brez primerne podpore prsi neobičajno poskakujejo, kar povzroči ne le bolečino, temveč tudi njihovo povešenost. V običajnem nedrčku lahko pride tudi do drgnjenja prsi ob blago in razdraženosti in oguljenosti prsnih bradavičk. Ker pa se prsi tudi znojijo, je priporočljivo med vadbo nositi nedrček, ki bo vlago odvračal od kože in tako skrbel za njeno suhost.

Kakšen naj bo športni nedrček?

Ko kupujete ustrezno podporo za svoje prsi, izbirajte med modeli, ki ustrezajo sledečim kriterijem:

- Košarici naj bosta ločeni. Če imate večje prsi, torej košarico C ali več, poiščite nedrček, ki ima košarici ločeni, med njima pa naj bo elastični pas. Nedrčki s kostjo vam bodo nudili še večjo oporo, a znajo biti moteči. Zato izberite takega z močno elastiko pod košaricama in širokim pasom okoli prsnega koša, ki bo vaše dojke med aktivnostjo držal še bolj 'pri miru'.
- Močen elastičen nedrček. Če so vaše prsi manjše, so za vas najprimernejši modrčki, ki so narejeni iz močnega in čvrstega ter zračnega materiala in jih na hrbtni strani ni potrebno zapenjati. Oblečete jih tako, da si jih navlečete čez glavo, kakor majico.
- Široke naramnice. Naramnice naj bodo široke in udobne. V nobenem primeru vas ne smejo tiščati in žuliti, predvsem pa naj ne bodo narejene iz raztegljivega ali elastičnega materiala.
- Nevidni šivi. Šivi znajo biti izjemno moteči, saj praskajo in gulijo kožo pod njimi, še posebej med vadbo. Da bi se izognili tem neprijetnostim, izberite nedrček, ki ima skrite šive oziroma so ti na mestih, kjer vas ne bodo motili.
- Raztegljivost. Športni nedrček mora seveda biti raztegljiv, da se prilagodi obliki vaših prsi, vendar ne preveč, saj bodo prsi v nasprotnem primeru imele v njem preveč prostora in bodo med vadbo ponovno začele poskakovati. Raztegljiv naj bo torej v smereh levo in desno, nikakor pa navzgor in navzdol. Bodite torej pozorne na to, v katero smer je raztegljivo blago – vodoravno ali navpično.

Izbiranje velikosti!

Ko boste v trgovini končno našle pravilno oblikovan nedrček, ne pozabite, da morate kupiti tudi ustrezno velikost. Le tako bo omogočal maksimalno podporo in zagotavljal udobje med vadbo. Pozorne bodite na naslednje elemente:

- Pokritost prsi. Nedrček naj bo tako velik, da popolnoma prekriva vaše prsi, ki ne smejo na nobeni strani štrleti izpod njega. Če vas kjerkoli tišči, vzemite številko večjega.
- Dihanje. Ko imate oblečen nedrček, vaše dihanje ne sme biti moteno. Med pomirjanjem torej večkrat globoko vdahnite. V primeru, da vas začne pri globokem vdihu nedrček tiščati ali vam onemogoča dihanje, poskusite večjega.
- Udobno gibanje. Nedrček mora zagotavljati udobje med gibanjem, zato med nošnjo praktično ne smete čutiti nobenega roba, naramnice, ničesar. Le trdno in čvrsto oporo. Če ne čutite opore, pomerite manjši nedrček, če vas kjerkoli tišči pa večjega.
- Hrbtna stran. Nedrček na hrbtni strani ne sme lesti navzgor, saj to pomeni, da je prevelik. Ravno prav velik modrček se mora prilegati ob telesu, biti mora udoben in biti poravnan vse naokrog vašega prsnega koša.
- Ustreznost košaric. Če ste se odločili za nakup nedrčka z ločenima košaricama, se mora elastični trak med njima prilegati koži, ne pa štrleti stran. V tem primeru pomeni, da je premajhen.
- Opora med gibanjem. Ko pomerjate nedrček, v garderobi nekajkrat poskočite. Prsi vam ne smejo prosto skakati in se gibati v nedrčku, pazite pa tudi, da vas ne bo tiščal.

Bolj intenzivno kot vadite, več podpore vam mora nuditi vaš novi kos športne opreme. Če kolesarite, se sprehajate ali dvigujete uteži, podpora nedrčka ni tako pomembna, kakor če tečete, jahate ali igrate odbojko. Če nikakor ne morete najti ustreznega nedrčka, poskusite obleči dva – tesno prilegajočega spodaj in takega z ločenima košaricama zgoraj. Zapomnite pa si tudi, da večje kot so vaše prsi, bolj čvrst mora biti nedrček in več podpore vam mora nuditi.


2 misli na “Kako izbrati ustrezen športni nedrček?”

2 komentaji na Kako izbrati ustrezen športni nedrček?

 • Katja
  Katja pravi:

  Prosim da mi napišete kakšna je cena tega kompleta (3 modrčki), in če lahko to naročim vse tri modrčke v isti velikosti. Predvsem me zanima cena, glede na to da je 50% znižanje?? Hvala za vaš odgovor in lp

  Komentirano dne 25. Februar 2013 ob 16:13

Dodajte komentar