LIFE.si Vam ponuja zanimive izdelke za dobro počutje! Že 35693 strank nam je zaupalo z naročilom!
  • info@life.si

    za brezplačno pomoč

  • BREZPLAČNA DOSTAVA

    pri nakupu nad 60eur!

Košarica

Košarica je prazna. Dodaj nekaj! ;)

9. September 2012 | Članki in nasveti, Kuhanje

Kako narezati hrano na hiter in enostaven način

Ne glede na to ali ste kuhar ali nekdo, ki pripravlja hrano sam doma v svoji kuhinji, boste precej časa porabili za rezanje in sekljanje hrane. Seveda je varnost vedno na prvem mestu, saj imate opravka z zelo ostrimi pripomočki. Med drugim je ravno tako pomembno, da hrano narežemo oz. nasekljamo na pravilen način. Z rezanjem odstranimo stran vse nezaželjene dele in med drugim tudi poskrbimo, da hrana izgleda privlačno ko jo postrežemo na mizo. Nekaj napotkov:

Prepričajte se, da bodo noži katere uporabljate dovolj ostri!

Zaradi topega noža se vam lahko zgodi, da vam le ta zdrsne, zaradi česar se lahko prav grdo vrežete. Večina zelo rednih uporabnikov nožev in ostalih pripomočkov za sekljanje ima v kuhinji svoj najljubši nož ali sekljalnik, katerega najlažje in najbolj udobno uporablja.

Pripravite delovno površino pred rezanjem in sekljanjem

Vedno dobro očistite in pripravite uporabno površino, tako da bo le ta dovolj stabilna in se ne bo premikala med rezanjem ali sekljanjem. Preden se lotite rezanja zelenjave za solato ali priprave kakšnega drugega recepta, najprej odstranite koščice, kožico in vse ostale dele, ki niso užitni. Pri zelenjavi kot so kumare, zelena in korenje, najprej na koncu obeh strani odrežite majhen delček in ga odstranite, saj so ti končni deli ponavadi zakrneli in zelo neokusni. Koščke režite rahlo pod kotom, zaradi česar bo rezanje malce enostavneje in bo končni izdelek izgledal tudi precej bolj estetsko.

Rezanje in sekljanje okroglih živil

Rezanje in sekljanje okroglih živil kot je na primer čebula zna biti prav nerodno, saj se le ta zelo rada zakotali in nam tekom našega dela povzroča obilo preglavic. Dajte svoji čebuli “noge” s tem da odrežete stran en del, s čimer ta postane ploščat, zaradi česar bo čebula bolje nameščena na rezalni površini in se le ta ne bo več iz nje kotalila. Nato čebulo olupite s primernim nožem in jo narežite ali nasekljajte na željeno velikost. Če želite narezati ali nasekljati čebulo še hitreje in varneje: Odstranite kožico in čebulo prerežite na pol, položite vsako polovico na ploščati del, s prsti si pridržite konec korenine, tako da vam le ta ne zdrsne in z nožem narežite serijo horizontalnih rezin in ne zarežite čisto do konca, tako da se bodo narezani konci še vedno držali korenine. V tem delu nikar ne odrežite stran korenine saj se bo v tem primeru čebula popolnoma razpadla.nato narežite serijo vertikalnih rezin, katere bodo narezane na enake debeline.nato ponovno primite konec korenine in enostavno potisnite nož skozi polovico čebule. le v nekaj minutah boste imeli enakomerno velike končke čebule. Nato le še ponovite enak postopek s preostalo polovico čebule. V primeru, da si želite postopek še bolj poenostavit lahko enostavno uporabite Univerzalni ročni sekljalnik, ki bo bistveno poenostavil vaše delo in vam prihranil marsikatero solzo na licu.

Rezanje na male končke

Rezanje ostalih živil na majhne koščke je lahko ravno tako hitro in enostavno, vendar najbolj pomembna je vaša tehnika rezanja. Recimo, da želite narezati ali nasekljati nekaj česna. Vzemite strok in ga razbijte z dlanjo ali z ploščatim delom kuhinjskega noža. S tem enostavnim trikom se bo kožica odstranila stran, zaradi česar jo boste lahko zelo enostavno odstranili stran. Nato dobro prislonite konico noža v rezalno podlago tik nad česnom, ter jo še dodatno fiksirajte s prsti leve roke. V primeru, da ste levičar, preprosto zamenjajte roke. Konica noža naj bo dobro naslonjena in fiksirana v površino, nato preprosto nihajte z rezilom noža levo in desno po česnu ter sekljajte tako dolgo dokler končki ne bodo narezani na fine in majhne koščke. Izbira noža z rahlo zaobljenim spodnjim delom konice vam še dodatno olajša takšno delo. Takšna tehnika je predvsem hitra in zelo učinkovita ko želimo izbrano živilo narezati na majhne in fine koščke.

Kako rezati hitro in brez nesreč

Rezanje sadja je enostavno, vendar bodite tekom dela vedno izredno previdni, saj lahko pride do poškodbe takrat ko najmanj pričakujete. Veliko kuharjev po televizijah preprosto drži sadje v rokah in ga reže na rezine. Vaš nož lahko na takšen način zelo hitro zdrsne, zaradi česar se lahko prav grdo poškodujete. Priporočeno je, da uporabljate podobno tehniko, kot pri rezanju čebule. Odstranite kožico in v primeru, da je potrebno tudi koščico. Dajte sadju “noge” s tem, da vsakem koncu odrežete tanek kolobar ali pa ga preprosto prerežete na dve polovici. Ko končate, lahko sadje narežete na poljubne in želene rezine.

A ker gre tudi sodobna kuhinja naprej s časom obstaja veliko pripomočkov, kateri vam lahko bistveno poenostavijo vaše delo. Vsekakor vam priporočamo da preizkusite Univerzalni ročni sekljalnik - Nicer Dicer Plus, ki je izjemno preprost za uporabo in je izjemno vsestranski in praktičen pripomoček, ki bi po našem mnenju mogel biti del prav sleherne sodobne kuhinje.

Imate svoje načine rezanja in sekljanja? Komentirajte in jih delite z nami!


Dodajte komentar