LIFE.si Vam ponuja zanimive izdelke za dobro počutje! Že 35321 strank nam je zaupalo z naročilom!
  • info@life.si

    za brezplačno pomoč

  • BREZPLAČNA DOSTAVA

    pri nakupu nad 60eur!

Košarica

Košarica je prazna. Dodaj nekaj! ;)

18. Junij 2013 | Članki in nasveti, Življenje

Kako omejiti število komarjev v svojem domu?

Ni je nadležnejše stvari, ki lahko pokvari prijeten piknik, kakor nekaj krvoločnih komarjev. Ne le, da komarji povzročajo neprijeten in srbeč pik, prenašajo lahko tudi marsikatere prenosljive bolezni. Lokalno število populacije komarjev je mogoče nadzirati z omejevanjem njihovega življenjskega prostora v okolici vašega doma in s preprečevanjem nadležnih pikov komarjev z uporabo pravih pripomočkov ter odganjalcev (repelentov).

OMEJITE PODROČJE KJER SE KOMARJI RAZMNOŽUJEJO

Komarji potrebujejo za razmnoževanje vodo. Odrasli komarji odlagajo jajčeca v stoječe in počasne vode, na vlažno zemljo ali na vlažne liste, torej na območjih kjer je večja verjetnost za stoječo vodo. Z omejevanjem takšnih področij, lahko zelo omejite število komarjev v okolici vašega doma.

1.) Zvrtajte luknje v dno (ne v strani) vseh smetnjakov ali posod za reciklažo, ki se nahajajo zunaj hiše. V primeru, da so luknje narejene na straneh, je v posodah še vedno lahko dovolj vode, da se v njih lahko množijo komarji.

2.) Poskrbite, da so vsi žlebovi čisti in ne zamašeni. Prepričajte se, da se voda nikjer v žlebovih ne zadržuje. Če se voda zadržuje v katerem koli delu žlebov, je lahko to idealno mesto za množenje komarjev.

3.) Skrbite, da so bazeni vedno čisti in klorirani, tudi takrat ko niso uporabljeni. Še posebej, ko greste na dopust in pozabite na vzdrževanje bazena, se lahko zgodi, da se boste vrnili v pravo gojišče komarjev.

4.) Preiščite celotno območje okoli vaše hiše in preverite ali so kje kakšna mesta, kjer se bi po dežju lahko zadrževala voda. V primeru da najdete mesta, kjer voda stoji štiri dni ali več, lahko takšna mesta postanejo idealen skriti kraj za množenje komarjev.

5.) Imate okrasen ribnik? Poskrbeti morate, da voda vedno ostaja v gibanju. V primeru, da voda v ribniku zastaja, lahko komarji na takšnih mestih enostavno odlagajo svoja jajčeca, česar pa ne želimo. Enostaven trik ki zmanjšuje populacijo komarjev je, da ribnik naselite z ribami, ki se hranijo s komarji.

6.) Če dežuje, dvakrat tedensko preiščite okolico svoje hiše in odstranite vse predmete v katerih se lahko zadržuje voda. Bazenčki za ptice, ne klorirani bazeni, smeti, itd., lahko zelo hitro postanejo leglo komarjev. Redno odlivajte vodo ven iz podstavkov za rože in menjajte vodo za svoje hišne ljubljence (vsaka dva dneva).

7.) Poskrbite, da je okolica vaše hiše vedno čista in redno odstranjujete vse predmete, ki bi lahko zadrževali vodo (konzerve, gumijasta platišča, itd.).

OMEJITE ŽIVLJENJSKI PROSTOR ODRASLIH KOMARJEV

Odrasli komarji počivajo tekom dneva, ponavadi na visoki in nepokošeni travi ter na drugih rastlinah. Poskrbite, da bo vaše dvorišče manj gostoljubno za komarje, z redno košnjo trave in redno skrbjo za zelenje okoli vaše hiše.


Dodajte komentar