LIFE.si Vam ponuja zanimive izdelke za dobro počutje! Že 35674 strank nam je zaupalo z naročilom!
  • info@life.si

    za brezplačno pomoč

  • BREZPLAČNA DOSTAVA

    pri nakupu nad 60eur!

Košarica

Košarica je prazna. Dodaj nekaj! ;)

22. Maj 2016 | Članki in nasveti, Hujšanje, Lepota, Rekreacija, Zdravje

L-karnitin za hitrejše izgorevanje maščob

V organizmu je L-karnitin potreben predvsem pri procesih pridobivanja in izkoriščanja energije. Ob športni aktivnosti lahko olajša okrevanje mišic in spodbuja porabo maščob kot vira energije.

Nastanek L- karnitina

Naše telo proizvaja L- karnitin v jetrih, ledvicah in nekaterih drugih tkivih. Za nastanek L- karnitina sta potrebni dve aminokislini, lizin in metionin. Za učinkovito proizvodnjo potrebuje še vitamin C, železo, niacin in vitamin B6. Naše telo proizvede približno 20 mg L- karnitina dnevno. Najdemo ga tudi v hrani, predvsem v rdečem mesu, mlečnih izdelkih in skoraj nič v rastlinski hrani.

Kako deluje L-karnitin?

L-karnitin sodeluje pri prenašanju maščobnih kislin skozi membrano mitohondrijev. Mitohondriji iz maščobnih kislin proizvajajo energijo potrebno za pravilno delovanje celic.

Učinki L- karnitina

  • V mirovanju in pri običajnih opravilih je L-karnitina za prenos maščob v mitohondrije več kot dovolj.
  • Pri športnih aktivnostih se v telesu sproščata hormona adrenGarcinia in tekalin in noradrenalin, ki spodbujata izločanja maščobnih kislin iz maščobnih celic (ta proces imenujemo lipoliza). Tako se pojavi porast maščobnih kislin v krvi in s tem večja poraba L-karnitina. Če v tem primeru dodate L-karnitin v obliki prehranskega dopolnila, se izraba maščob za energijo poveča.
  • Pri hujšanju ima lahko dodatek L- karnitina pozitiven vpliv. V kombinaciji z zmanjšanim energijskim vnosom in večjo fizično aktivnostjo se prav tako izraba maščob za energijo poveča.

L-karnitin je dopolnilo, o katerem je vredno razmisliti, če želimo izgubiti maščobo in pridobiti mišično maso.


Dodajte komentar