LIFE.si Vam ponuja zanimive izdelke za dobro počutje! Že 35337 strank nam je zaupalo z naročilom!
  • info@life.si

    za brezplačno pomoč

  • BREZPLAČNA DOSTAVA

    pri nakupu nad 60eur!

Košarica

Košarica je prazna. Dodaj nekaj! ;)

25. November 2014 | Starost, Zdravje

Koencim Q10 - pomemben člen naše energije

Koencim Q10 je strokovni javnosti postal poznan leta 1957, ko so znanstveniki onkraj luže iz mitohondrijev goveda izolirali novo molekulo, ki so jo poimenovali ubikinon. Samo ime molekule se nanaša na pojem »ubikvitaren«, kar pomeni »povsod navzoč«. Koencim Q10 je namreč v maščobah topna molekula, ki jo najdemo v vseh celicah organizmov (brez nje so le nekatere bakterije ter glive).

Koencim Q10 obstaja v telesu v treh različnih stanjih, od katerih sta najpomembnejši stanji ubikinol ter ubikinon:

Pretvorba ubikinona v ubikinol

Kot smo že omenili, poteka sinteza koencima Q10 v večini človeških tkiv, sestavljajo pa jo trije koraki. Ključnega pomena pri sintezi je encim HMG-CoA (hidroksimetilglutaril koencim A reduktaza), ki sodeluje tudi pri sintezi holesterola.

POZOR! Zdravila, ki se uporabljajo za zmanjševanje sinteze holesterola (t.i. »statini«), se ravno z inhibicijo encima HMG-CoA reduktaza vpletajo v sintezo koencima Q10 in jo zmanjšajo!

Kje se koencim Q10 nahaja in kakšne so njegove naloge?

V telesu najdemo koencim Q10 v praktično vseh celicah, kjer se nahaja v lipidnem dvosloju membran. Glavna značilnost tega antioksidanta je v tem, da lahko sprejema in oddaja elektrone in tako sodeluje v mnogih reakcijah v telesu.

Njegova glavna naloga je pretvorba energije iz ogljikovih hidratov in maščob v ATP (obliko energije, ki jo celice lahko izkoristijo za njihovo delo). Ta proces zahteva prisotnost koencima Q10, ki je ključen encim pri tem procesu. Pomanjkanje koencima Q10 lahko tako vpliva na tvorbo energije v celicah.

Koencim Q10 je zelo pomemben tudi pri procesih, kjer celice razgrajujejo nerabne snovi. V tem procesu koencim Q10 poskrbi, da so encimi (pravimo jim lizosomi), ki omogočijo razgradnjo nerabnih snovi, v pravem (kislem) okolju, ki je nujno za njihovo nemoteno delovanje.

Zelo pomembna funkcija, ki ji mnogi znanstveniki pripisujejo vedno večjo težo, pa je antioksidativno delovanje koencima Q10. V svoji reducirani obliki (ubikinol) je namreč koencim zelo močan antioksidant, ki s svojo prisotnostjo zaščiti celice pred poškodbami radikalov ter pred staranjem.

Teorije o prostih radikalih namreč pravijo, da radikali, ki nastajajo med procesi v telesu, povzročijo poškodbe celic, kar vpliva na zmanjšanje celičnih funkcij in pospeši staranje celic. Če v telesu ni zadosti antioksidantov, ki bi uničili radikale, poškodbe s časom napredujejo, pri tem pa pride do nastanka novih radikalov in začarani krog se prične vrteti. Koencim Q10 je zelo močan antioksidant, ki lahko zaščiti telo pred radikali, a študije so pokazale, da količina koencima v telesu s starostjo upada, zato je vnašanje v obliki prehranskih dopolnil priporočljivo (1).

Okvirni dnevni odmerki Q10 v različnih stanjih (Vir: Farmacevtski vestnik (2009, 60):

Stanje Odmerek Opomba
Zdravi otroci / (po posvetu z zdravnikom)
Zdravi ljudje do 40. leta do 50 mg
Zdravi ljudje nad 40. letom 50–100 mg
Zdrave nosečnice, doječe matere / (po posvetu z zdravnikom)
Ljudje z dejavniki tveganja
(tudi uporabniki statinov)
okrog 100 mg (po posvetu z zdravnikom)
Bolniki z različnimi bolezenskimi stanji navadno nad 300 mg (po posvetu z zdravnikom)

 

Opomba: V Sloveniji se trenutno sme priporočati dopolnjevanje prehrane do dnevnega odmerka 50 mg koencima Q10.


Dodajte komentar