LIFE.si Vam ponuja zanimive izdelke za dobro počutje! Že 34646 strank nam je zaupalo z naročilom!
  • info@life.si

    za brezplačno pomoč

  • BREZPLAČNA DOSTAVA

    pri nakupu nad 60eur!

Košarica

Košarica je prazna. Dodaj nekaj! ;)

3. Julij 2012 | Članki in nasveti, Prehrana

Lahko uporaba oljčnega olja zmanjša tveganje za raka?

Stopnje obolevnosti za rakom naj bi bile višje v predelih severne Evrope, v primerjavi z južno Evropo. Zanimivo je, da je ravno v južni Evropi olivno olje pomemben dodatek k vsakodnevni hrani. Vendar ali obstaja povezava med nižjo stopnjo obolevanja za rakom, ter uživanjem olivnega olja? Danska ekipa raziskovalcev iz univerzitetne bolnišnice v Kopenhagnu je opravila raziskavo, kjer se je bolj poglobljeno posvetila temu vprašanju.

Danska študija je vključevala 182 moških, starih med dvajset in šestdeset let in sicer iz petih različnih evropskih narodov. V času študije so raziskovalci dodali olivno olje v njihovo dnevno prehrano, vse skupaj za dva tedna. Cilj je bil merjenje vsakega tudi najmanjšega vpliva na raven proizvajanja snovi 8oxodG, ki je povezana s celičnimi poškodbami zaradi oksidacije.

In kakšen je bil rezultat? Ob zaključku dveh tednov, so udeleženci študije imeli kot posledica uporabe olivnega olja tudi do 13% manj snovi 8oxodG v svojem urinu, kar kaže na možnost zmanjšanega obsega poškodb DNA (poškodbe DNA lahko vodijo do razvoja raka).


Dodajte komentar