LIFE.si Vam ponuja zanimive izdelke za dobro počutje! Že 35308 strank nam je zaupalo z naročilom!
 • info@life.si

  za brezplačno pomoč

 • BREZPLAČNA DOSTAVA

  pri nakupu nad 60eur!

Košarica

Košarica je prazna. Dodaj nekaj! ;)

6. Januar 2013 | Članki in nasveti

Vas muči prehlad? Premagajmo ga skupaj!

Prav nihče ne mara smrkanja, kašljanja in bolečega grla. Prehlad je najbolj pogosto obolenje zgornjih dihalnih poti in je nadloga, ki nas zelo pogosto spravi v slabo voljo. Že ljudska modrost pravi, da prehlad traja sedem dni, če ga zdravimo, in teden dni, če ga ne zdravimo. Če je tudi vas doletela ta neprijetna nadloga, potem je le na vas da se odločite ali bo vaše življenje še naprej tako aktivno kot je bilo do sedaj, ali boste vsaj za teden dni naredili malce predaha in pustili svojemu telesu, da si opomore.

Tri večna priporočila pri zdravljenju prehlada

 1. Počitek - dober počitek je verjetno najbolj učinkovit način pri zdravljenju prehlada zato se mu nikar ne odrecite. Vaše telo je v bojni pripravljenosti za boj proti virusom, zato mu vsaj za nekaj časa prihranite stres in utrujenost.
 2. Voda - pitje zadostnih količin tekočine je zelo zaželjeno, še posebej zaradi učinka dehidracije, ki se pojavi v času povišane telesne temperature. Ravno tako se bo ves sluz, ki se v telesu nabira tekom prehlada, lažje izločal ven. Pitje zadosti tekočine med prehladom tudi omogoča občutljivim sluznicam nosu in grla, da ostajajo vlažne, zaradi česar zmanjšujemo nadležno bolečino v grlu ter težave z nahodom.
 3. Uživanje hrane - jejte hrano, ki je bogata z hranili. Priporočeno je uživanje svežega sadja in zelenjave, s čimer boste telo preskrbeli z ustreznimi hranili, ki so potrebni za boj vašega organizma proti virusom.

Priporočila pri lajšanju prehladnih težav

 • Izpiranje ust in grgranje z toplo slano vodo blaži boleče grlo in zmanjšuje vnetje sluznice.
 • Nosni spreji , ki vsebujejo blago slano vodo ali kapljice vam bodo pomagale pri čiščenju nosu in pri lažjem dihanju skozi nos. Slanico si lahko naredite tudi sami doma.
 • Inhaliranje pare čisti nos in pomaga pri odpravljanju glavobolov. Vedno se prepričajte, da voda ni preveč vroča, da ne pride do poškodb. V vodo lahko dodate tudi nekaj kapljic evkaliptusa s čimer bo učinek še bolj izdaten.
 • Kokošja juha je stoletja bila znana kot učinkovito sredstvo za lajšanje prehladnih težav. Mogoče težko verjeti, a pred kratkim je bilo znanstveno dokazano, da ima takšno zdravljenje tudi precej trdne temelje. Glede na znanstvena dognanja kokošja juha deluje protivnetno in pospešuje proces odpravljanja sluzi.
 • Izdatnejše vlaženje prostora, ustvarja ozračje, ki ni ravno po godu prehladnim virusom, saj ti obožujejo predvsem suho okolje.
 • Zdravila proti prehladu, kot so dekongestivi in zdravila proti bolečinam pomagajo, da se vsaj začasno počutite precej bolje. Ta zdravila ne skrajšujejo trajanje prehlada in lahko v določenih primerih povzročijo tudi stranske učinke, zaradi česar je prej primeren posvet z osebnim zdravnikom ali farmacevtom.

V vsakem primeru je priporočljivo, da predvsem poslušate svoje telo in da se vsaj za dober teden posvetite sebi ter počitku. Glede na to, da je naš stil življenja precej hiter, lahko po drugi strani izkoristimo zdravljenje prehlada tudi kot priložnost za dober počitek, ki si ga drugače ne bi vzeli.


Dodajte komentar