LIFE.si Vam ponuja zanimive izdelke za dobro počutje! Že 35308 strank nam je zaupalo z naročilom!
  • info@life.si

    za brezplačno pomoč

  • BREZPLAČNA DOSTAVA

    pri nakupu nad 60eur!

Košarica

Košarica je prazna. Dodaj nekaj! ;)

12. Januar 2017 | Članki in nasveti, Hujšanje, Izpadanje las, Kajenje, Lepota, Nega kože, Prehrana, Rekreacija, Spanje, Varčevanje, Zdravje, Življenje

Novoletne zaobljube – kako jih izpolniti?

Na novoletnem spisku je kar nekaj splošnih zaobljub na temo: Od novega leta naprej bo vse drugače. Shujšal bom. Začel bom teči, zdravo jesti. Nehal bom kaditi. Bolj se bom posvetil družini. Začel bom bolj pozitivno razmišljati. Dokončal bom diplomsko nalogo. Našel si bom boljšo službo. Kolikokrat smo to že (neuspešno) izrekli in bili na koncu razočarani?

Naj vas potolažim, niste edini, ki vam ni uspelo. Glede na raziskavo naj bi le 8 % ljudi izpolnilo svoje novoletne zaobljube.

Zakaj se sploh zaobljubimo? novoletne zaobljubeKer želimo nekaj spremeniti ustaljen vzorec obnašanja ali vedenja, nekaj kar nas moti in nam povzroča stres, bolezen ali nejevoljo. Kot vemo, pa je navada železna srajca, ki se jo težko znebimo.

Čeprav je res, da trud, ko si v nekem trenutku zaželimo spremeniti na boljše, še zmeraj nekaj šteje, pa si s tem naredimo več škode kot koristi, sploh če si postavimo nerealne zaobljube.

In ravno to je problem novoletnih zaobljub – zastavimo si nerealne cilje, ker se nam običajni izzivi zdijo prelahki. Rečemo si: 4x na teden bom hodil v fitnes. Kmalu zatem ugotovimo, kar je že dolgo v človeški naravi - iščemo izgovore, zakaj nismo odšli v fitnes. Ker je gneča. Ker sem dobil obisk. Ker še moram pospraviti. Ker se moram učiti. Ker imam na voljo le eno uro časa, in se pravzaprav sploh ne splača hoditi.

Namesto tega si lahko zabičamo, da bomo 4x na teden odšli peš po stopnicah v osmo nadstropje. To nam bo vzelo le pet minut več vašega časa, kot če bi šli z dvigalom. A glej ga zlomka, tudi pri tej zaobljubi ne gre vse tako kot je treba. Ker sem utrujen. Ker imam polne roke nakupovalnih vrečk. Ker me boli noga. V tem primeru pride v ospredju disciplina. Če smo pri zaobljubi striktni za vsaj en mesec, bomo opazili, da se nam je ta izziv spremenil v navado. Ko pridemo do spoznanja, da se nam ni težko držati in izpolnjevati načrta in hkrati ne iščemo izgovorov, zakaj tega NE početi, lahko postopno prilagajamo načrt in naredimo korak naprej v nov (in bolj zdrav) način življenja.

Neuspeh posledično vodi do slabe volje in apatije. Naredimo nekaj za naše zdravje in boljše počutje. Ne iščimo izgovorov, zakaj nekaj ne moremo, ampak raje poiščimo razloge, zakaj želimo! Zadajmo si raje majhne in (pre)lahke, a premišljene zaobljube, ki se jih bomo lahko držali za vedno, ne le za en mesec.


Dodajte komentar