LIFE.si Vam ponuja zanimive izdelke za dobro počutje! Že 35308 strank nam je zaupalo z naročilom!
  • info@life.si

    za brezplačno pomoč

  • BREZPLAČNA DOSTAVA

    pri nakupu nad 60eur!

Košarica

Košarica je prazna. Dodaj nekaj! ;)

26. Maj 2013 | Članki in nasveti, Prehrana, Življenje

Polepšaj se s skodelico zelenega čaja

Zeleni čaj izvira iz Kitajske, iz njega pripravljamo pijačo, ki je bila v Aziji uporabljena zaradi številnih pozitivnih učinkov, že vse od antičnih časov. Zeleni čaj ali Camellia sinensis se od ostalih vrst čajev zelo razlikuje, saj tekom proizvodnje ta minimalno oksidira, zaradi česar ostane v pijači več njegovih naravnih antioksidantov. Zeleni čaj je še posebej znan zaradi pozitivnih učinkov na srce, zaradi učinkov preprečevanja rakavih obolenj ter ravno tako zaradi številnih lepotnih učinkov. Ker zeleni čaj vsebuje veliko število antioksidantov, je ta še posebej poznan kot učinkovit način za zaviranje staranja. Je sedaj zeleni čaj postal kaj bolj zanimiv tudi za vas?

Dejstva o zelenem čaju

Kljub temu, da nekateri ljudje trdijo, da ni prepričljivih dokazov o pozitivnih učinkih zelenega čaja, številne študije dokazujejo nasprotno. Študije so dokazale, da zeleni čaj lahko preprečuje rakava obolenja, sladkorno bolezen, srčne bolezni in tudi znižuje raven holesterola v krvi. Zelen čaj ima tudi številne lastnosti, ki zavirajo staranje, dokazano je bilo tudi, da preprečuje artritis in demenco. Vsi ti pozitivni učinki se pripisujejo predvsem visokim koncentracijam antioksidantov, kot sta EGCG in vitamin C.

Hujšanje z zelenim čajem

Eden izmed najbolj znanih učinkov zelenega čaja je tudi shujševalni učinek. Glede na študijo, ki je bila leta 1999 objavljena v American Journal of Clinical Nutrition, lahko pitje nekaj skodelic zelenega čaja na dan, zelo pospeši metabolizem. Ravno zaradi tega učinka zeleni čaj pomaga, da telo hitreje porablja kalorije, zaradi česar se prekomerna telesna teža izgublja hitreje. Dodajanje zelenega čaja v vaš že sprejet dietni režim, na naraven in učinkovit način zmanjšuje telesno težo.

Z zelenim čajem do bolj zdravega nasmeha

Še eden izmed pozitivnih učinkov zelenega čaja je vpliv na vaš bolj zdrav in bolj bel nasmeh. Zeleni čaj vsebuje fluorid, ki lahko preprečuje zobno gnilobo in kopičenje škodljivih zobnih oblog v ustni votlini. Ker zeleni čaj ravno tako uničuje ne zaželjene bakterije v ustni votlini, ta tudi zmanjšuje ali odpravlja slab zadah. Vsi ti pozitivni učinki zelenega čaja vam dajejo bolj zdrav in lepši nasmeh.

Zeleni čaj in učinki na kožo

Antioksidanti v zelenem čaju odplaknejo škodljive toksine, ki lahko negativno vplivajo na kožo. Ta zelo ugoden učinek zelenega čaja povzroča naravno zaščito proti staranju kože. Pitje zelenega čaja lahko preprečuje nastajanje gubic in ravno tako kožne lise, ki nastanejo zaradi prekomerne izpostavljenosti soncu. Več ameriških blagovnih znamk, ki proizvajajo izdelke za nego kože, je začelo uporabljati zeleni čaj kot eno izmed osnovnih sestavin za pripravo njihovih izdelkov. Zeleni čaj deluje tudi kot naraven antiseptik, zato se lahko nanaša na površinske rane kože.

Vsi tisti, ki iščete naravne lepotne izdelke, vsekakor ne smete spregledati zelenega čaja. Veliko ljudi uporablja zeleni čaj kot nadomestek kavi. Medtem ko kava povzroča neprivlačne učinke na vaših zobeh, lahko zeleni čaj deluje ravno nasprotno in omogoča bolj bel in bolj zdrav nasmeh. Zeleni čaj vsebuje tudi manjšo koncentracijo kofeina, zaradi česar je bolj zdrav za vaše srce. Najboljši način za pripravo zelenega čaja je, uporaba tople in ne vrele vode. Preveč vroča voda lahko uniči vse dobre učinkovine, zaradi katerih je zeleni čaj tako cenjen.


Dodajte komentar