LIFE.si Vam ponuja zanimive izdelke za dobro počutje! Že 35373 strank nam je zaupalo z naročilom!
  • info@life.si

    za brezplačno pomoč

  • BREZPLAČNA DOSTAVA

    pri nakupu nad 60eur!

Košarica

Košarica je prazna. Dodaj nekaj! ;)

29. September 2012 | Članki in nasveti, Izpadanje las

Kaj povzroča čezmerno izpadanje las?

Da bomo kar se da dolgo in ponosno nosili svoje bujne pričeske, priporočamo, da ste pozorni na sledeče znake izpadanja las:

Stres in bolezen lahko povzročita izpadanje las

Marsikaj lahko povzroči prekomerno izpadanje las. Nenadna izguba las se lahko pojavi na primer tri do štiri mesece po bolj obsežni bolezni, ali po večjem kirurškem posegu. Ta izguba las je povezana z stresom in boleznijo, katera pa je v skoraj vseh primerih zgolj začasna.

Hormonske težave lahko ravno tako povzročijo izpadanje las

V primeru, da je vaša ščitnica preveč ali premalo aktivna se lahko zgodi, da začnete izgubljati lase. Tovrstna izguba las je lahko enostavno zdravljena z zdravljenjem ščitnice. Ravno tako lahko pride do izgubljanja las, v primeru, da moški ali ženski hormoni znani kot androgeni in estrogeni, niso v ravnovesju. Uspešno zdravljenje hormonskega ne ravnovesja lahko posledično ustavi izpadanje las.

Veliko ženskam pričnejo izpadati lasje približno tri mesece po porodu

Tovrstna izguba las je ravno tako povezana z hormoni. Tekom nosečnosti, povečan nivo hormonov v telesu, povzroči, da telo obdrži določene dele telesa poraščene, kateri ne bi bili v primeru če ženska ne bi bila noseča. Ko se nivo hormonov vrne nazaj v stanje pred nosečnostjo, tudi te dlake izpadejo in ponovno se prične normalen cikel rasti in izpadanja las.

Nekatera zdravila lahko povzročijo izpadanje las

Ta vrsta izpadanja las napreduje ko prenehamo z uporabo določenega zdravila. Takšna  zdravila, ki lahko povzročijo izgubo las so zdravila za redčenje krvi (znana kot zdravila proti strjevanju krvi), zdravila ki se uporabljajo za zdravljenje visokega krvnega tlaka ali za zdravljenje težav z srcem, vitamin A (če se ga jemlje preveč), kontracepcijske tabletke in antidepresivi.

Tudi nekatere okužbe lahko povzročijo izpadanje las

Glivične okužbe lasišča lahko povzročijo izpadanje las pri otrocih. Takšna okužba je precej enostavno zdravljena z zdravili proti glivicam.

Izpadanje las zaradi primarne bolezni

Končno lahko pride do izpadanja las kot del določene primarne bolezni kot je lahko lupus ali diabetes. Ker je izpadanje las lahko ravno tako zgodnji znak določene bolezni, je pomembno čim hitrejše odkritje vzroka, da ga lahko zdravimo.

Ali lahko določene frizure ali zdravljenja povzročijo izpadanje las?

V primeru, da so vaši lasje pogosto prepleteni v kito, speti v figo ali kakšno podobno tesno speto obliko, lahko ta povečan pritisk na las povzroči prav posebno vrsto izpadanja las, ki se imenuje vlečna alopecija. Če je vleka na las prekinjena, preden pride do brazgotinjenja na lasišču, bodo lasje ponovno zrastli nazaj, brez kakršnih koli posledic. Brazgotinjenje na lasišču, kot posledica vlečne alopecije, lahko povzroči trajno izgubo las. Vroči tretmaji za lase, kjer se uporabljajo različne kemikalije, lahko povzročijo vnetje in otekanje lasnih mešičkov, kar lahko povzroči brazgotinjenje lasišča in ponovno izpadanje las.


Dodajte komentar