LIFE.si Vam ponuja zanimive izdelke za dobro počutje! Že 35337 strank nam je zaupalo z naročilom!
  • info@life.si

    za brezplačno pomoč

  • BREZPLAČNA DOSTAVA

    pri nakupu nad 60eur!

Košarica

Košarica je prazna. Dodaj nekaj! ;)

5. Avgust 2013 | Članki in nasveti, Prehrana

Prevara kateri smo nasedli vsi!

Voda je vir življenja to vemo prav vsi. Ravno tako vsi vemo, da lahko mnogo dlje časa preživimo brez hrane ko pa brez vode. Ampak ali tudi vas vedno razjezi ko se odpravite na kavo ali na večerjo in prosite za kozarec vode, natakar pa nikoli ne prinese vode iz pipe ampak vedno in na vsak način ponuja ustekleničeno vodo? Vprašanje se postavlja ali je tudi on nasedel eni izmed največjih potrošniških prevar našega časa in mu je takšno početje postalo normalno, ali pa dejansko želi izrabiti našo nevedno in naivnost.

Dejstvo je, da je v večini primerov voda iz pipe veliko bolj kvalitetna kot pa ustekleničena voda. Proizvajalci ustekleničene vode zapravijo na milijarde evrov, saj nas želijo prepričati, da je njihova voda v našo plastenko prišla neposredno iz izvira nekje visoko v gorah. Resnica je seveda povsem drugačna, saj je ustekleničena voda običajno le voda iz pipe, ki ustreza ne preveč strogim predpisom nadzornih organov in je zelo verjetno slabše kakovosti od vode, ki teče iz naše kuhinjske pipe. Po vrhu v ustekleničeno vodo pronicajo tudi škodljive kemikalije iz plastenke, katere pa lahko škodujejo našemu zdravju.

Marsikdaj se ne zavedamo, da so proizvajalci takšnih izdelkov kot je ustekleničena voda, mnogo pred nami in izrabljajo našo naivnost v želji po dodatnem zaslužku. Seveda je verjetno odločitev vsakega rednega pivca vode iz plastenk bila zelo dobro namerna, a na žalost smo številni podlegli eni izmed največjih prevar našega časa.

Ustekleničena voda kot okoljska katastrofa

Če bi preračunali koliko plastike je dnevno zavržene le v obliki plastenk ustekleničene vode, bi se marsikdo zamislil in pričel ukrepati popolnoma drugače. Če preračunamo, da bi vsaka oseba naj dnevno spila od 2-3 litre vode in to pomnožimo s številom rednih pivcev ustekleničene vode v Sloveniji, bi prišli do števila plastenk, zaradi katerega bi marsikoga lahko začela boleti glava.

Samo v ZDA ljudje letno zavržejo kar 30 milijard plastenk, za kar porabijo 17 milijard sodov nafte in pri čemer nastane kar 2,5 milijard ton ogljikovega dioksida. Šokantno kaj ne? Strašljivo je tudi dejstvo, da za proizvodnjo ene plastenke vode porabijo kar za tri plastenke vode. Če sedaj začnemo tehtati vsa dejstva za in proti pitju ustekleničene vode, mislim da ni zagate kakšna bi naj bila odločitev če smo vsaj malo okoljsko naravnani in če cenimo svoje zdravje.

Kakšne so alternative za varno pitje vode?

Srečo imamo, da se nahajamo na enem izmed najbolj z vodo bogatih območij, daleč naokrog. Ravno tako imamo srečo, da je v Sloveniji popolnoma vsa voda iz pipe pitna in izredno kvalitetna. Če pomislimo sedaj koliko lahko privarčujemo in ob enem koliko dobrega lahko storimo zase in za naš planet, le če pijemo zgolj vodo iz pipe, je izbira izredno enostavna.

Alternativa je precej enostavna saj jo imate vsepovsod okoli sebe in sicer voda iz pipe, na vas je le da se odločite na kakšen način boste vodo hranili ko boste doma ali pa na poti. Enostavno se lahko odločite za eno izmed številnih stekleničk za vodo, ki so sedaj na voljo praktično vsepovsod. Za doma pa lahko uporabite posebne vrče za filtriranje vode, kateri vodo še dodatno prečistijo in imajo skoraj da neomejeno življenjsko dobo.

Sedaj pa le še na zdravje s kozarcem sveže in zdrave vode iz pipe.


Dodajte komentar