LIFE.si Vam ponuja zanimive izdelke za dobro počutje! Že 35674 strank nam je zaupalo z naročilom!
  • info@life.si

    za brezplačno pomoč

  • BREZPLAČNA DOSTAVA

    pri nakupu nad 60eur!

Košarica

Košarica je prazna. Dodaj nekaj! ;)

13. Januar 2013 | Članki in nasveti, Hujšanje

Skodelica zdravja

Verjetno že vsi veste, da je čaj izvrsten za dobro počutje in razpoloženje, odlično pomaga proti stresu in pa tudi kadar smo v postelji z vročino.

Polifenolni antioksidanti so v mnogih rastlinah in hrani, in so v listih čaja, kar naj bi pomagalo telesu pri poškodbi celic. Britanski strokovnjaki so prepričani, da tri do štiri skodelice čaja na dan zmanjšajo možnosti srčnega napada in preprečuje nastanek nekaterih vrst raka.

Pitje čaja prav tako preprečuje nastanek zobnih oblog, zobno gnilobo in krepi kosti. Strokovnjakinja za zdravo prehrano, dr. Carrie Ruxton, je povedala: „Pitje čaja je boljše kot pitje vode. Voda nadomesti izgubljeno tekočino, s čajem pa dobite še antioksidante, tako dobite dve koristi v enem.“

Dragi ljubitelji čaja, danes Vam predstavljamo Pu-erh čaj!

Pogosto ga imenujejo zdravilni čaj, saj ima številne kurativne učinke. Kitajska medicina ga ima za čudežni napitek, v moderni znanosti pa pripisujejo njegovo moč različnim mikroorganizmom, ki nastanejo pri pridelavi čaja. To so mikrobi Aspergillus niger, Aspergillus clauatus, Aspergillus glaucus, Rhizopus chinehsis, Loctobacillus thermophilus, Saccharomyces, kvasovke in med drugim tudi penicilin.

Veliko znanstvenih raziskav, opravljenih na medicinskih univerzah, potrjuje vrsto njegovih pozitivnih učinkov, ki jih sicer navaja tudi tradicionalna kitajska medicina:

1. Hujšanje, uravnovešanje holesterola in arterioskleroze

Polifenoli v čaju puerh imajo pomembno vlogo pri uravnavanju holesterola v telesu. Čistijo kri in delujejo proti krvnim strdkom. Povečujejo elastičnost kapilarskih sten in topijo maščobe. Klorofil, ki vsebuje magnezij in železo, deluje zaščitno na prebavo in absorbira holesterol. Vitamin C pomaga pri izločanju holesterola iz telesa. Vsi trije elementi v čaju puerh skupaj delujejo proti debelosti. Fenoli v čaju nadzorujejo serum v holesterolu ter posledično zmanjšujejo maščobo v jetrih in arterijah.

2. Znižuje visok krvni tlak

Polifenoli, vitamin C in vitamin P (bioflavonoid) v čaju preprečujejo hipertenzijo, še posebej polifenol, ki izboljšuje delovanje kapilar in tako neposredno uravnava visok in nizek krvni tlak.

3. Proti staranju

Močan antioksidantni učinek vitamina E, polifenoli in vitamin C delujejo proti staranju.

4. Izboljšuje prebavo

Alkaloidi v čaju zelo izboljšajo peristaltiko v prebavnem traktu in posledično tudi prebavo.

5. Rak

Čaj ima preventivni učinek proti vsem vrstam raka, saj vsebuje ogromno antioksidantov.

KITAJSKI PREGOVOR: 

"Kakor se čistimo z vodo od zunaj, se s čajem od znotraj."


Dodajte komentar