LIFE.si Vam ponuja zanimive izdelke za dobro počutje! Že 35321 strank nam je zaupalo z naročilom!
  • info@life.si

    za brezplačno pomoč

  • BREZPLAČNA DOSTAVA

    pri nakupu nad 60eur!

Košarica

Košarica je prazna. Dodaj nekaj! ;)

25. Januar 2012 | Članki in nasveti, Življenje

Sončni žarki so nevarni tudi pozimi!

Sonce navadno povezujemo predvsem s poletjem, kamor sodijo tudi opekline, sončno sevanje in druge nevšečnosti, ki se nam lahko pripetijo na plaži ob morju. Prav pa je, da se zavedamo, da nam lahko sonce škodi tudi takrat, ko na videz ni tako močno kot poleti.
Nevarnosti sonca na smučiščih že dolgo niso več neznane, še vedno pa se zdi, da se jih marsikateri smučar ne zaveda. Čeprav je sonce pozimi precej bolj šibko, kot na primer poleti, moramo biti predvsem na smučiščih pazljivi, saj se lahko opečemo tudi pozimi.

Kako to, da je sonce sredi zime lahko nevarno?

Kot prvo moramo vedeti, da je učinek sonca na višjih nadmorskih višinah precej večji in nevarnejši kot v dolini. Smučišča so navadno urejena na vrhovih in pobočjih gora, torej je tam sonce še posebej nevarno. Poleg tega sonce pozimi sije na pobočje pod večjim kotom kot na ravnino, zato sonce na pobočjih občutimo kot močnejše.
Druga nevarnost na smučiščih pa je prav sneg. Snežna odeja deluje kot velikansko ogledalo, saj odbija sončne žarke nazaj v atmosfero. Zaradi tega smo pri smučanju sončnim žarkom izpostavljeni praktično ves čas, njihova moč pa je zaradi odboja od snežne površine še povečana.

Kako sončno sevanje vpliva na nas?

Sonce oddaja več različnih vrst sevanja, od katerih so nekatere bolj, druge manj nevarne. Za nas sta predvsem nevarni sevanji UVA in UVB. UVB sevanje je šibkejše in deluje na vrhnjo plast kože. Zaradi tega sevanja dobimo ob predolgi izpostavitvi sončni svetlobi na koži opekline, s katerimi nas telo opozori, da je to sevanje nevarno. UVA sevanje je lahko veliko bolj nevarno, saj prodre globlje v telo in deluje na zarodno plast kože. Tam lahko spremeni proces obnavljanja kože, kar lahko vodi v nastanek kožnega raka, pa tudi drugih nevarnih bolezni. Poleg tega naredi sevanje UVA kožo bolj staro in hrapavo, zato se je temu sevanju dobro izogniti že za voljo lepega videza.
Jakost sončnega sevanja ni povezana s temperaturo zraka, zato se moramo zavedati, da nam sonce lahko škoduje tudi če nas zebe. Prav tako se moramo pred odhodom na smučišče vedno primerno zavarovati.

Kako se pred temi učinki učinkovito obvarujemo?

Večino dela lahko opravimo že doma, pred odhodom na smučišče. Poskrbimo, da smučarska oprema čim bolje zakriva izpostavljene dele kože, če je potrebno uporabimo še kakšen dodaten kos oblačil. Obraz zaščitimo s čelado in očali, priporočljiva je tudi uporaba rute, ki zakrije usta. Vsekakor ne smemo pozabiti na kremo za zaščito pred sončnim sevanjem, ki naj ne bo uporabna le za poletne počitnice na morju. Na smučišču se soncu poskušamo kar se da izogibati, priporočljivo je tudi, da si v času najmočnejšega sevanja privoščimo kakšno urico oddiha.
Sončno sevanje vsekakor ni razlog, da bi na lep sončen dan raje ostali doma, kot da bi se podali na smučanje. Vsekakor pa sonca tudi pozimi ne smemo pozabiti, zato se pred odhodom na smučišče vedno prepričajte, da ste pred škodljivim sevanjem ustrezno zavarovani. Le tako si boste lahko privoščili prijetno in brezskrbno smuko.


Dodajte komentar