LIFE.si Vam ponuja zanimive izdelke za dobro počutje! Že 35674 strank nam je zaupalo z naročilom!
 • info@life.si

  za brezplačno pomoč

 • BREZPLAČNA DOSTAVA

  pri nakupu nad 60eur!

Košarica

Košarica je prazna. Dodaj nekaj! ;)

25. Avgust 2014 | Dom in vrt

V 10 korakih do urejene omare

Menjate vsako sezona oblačila v vaši omari?

Le nekateri se lahko izognejo temu, da jim ni potrebno vsako sezono pakirati in zlagati oblačil. Vsi ostali, ki se bojujemo za več prostora v omari, pa napeto pričakujemo menjavo letnih časov in v mislih kujemo načrt, kako čim hitreje in enostavneje »posezoniti« svojo omaro.Urejena omara

Zakaj je dobro, da imamo v omarah oblačila, ki jih potrebujemo le določeno sezono:

 • Prihranimo prostor v omari, zaradi česar se oblačila manj pomečkajo.
 • Boljša preglednost nad oblačili, s čimer se izognemo »pozabljenim« kosom oblačil.
 • Hitreje »kombiniramo« primerne kose oblačil.

Torej, kaj bomo počeli naslednji hladen, poletni konec tedna?
Izpraznimo vse omare. Seveda postopoma, omaro za omaro, saj nočemo zaustaviti prometa v celem stanovanju.

Oblačila iz vsake omare ločimo na:

 1. oblačila, ki se niso nosila,
 2. oblačila, ki niso več prav (pretesna ali pri redkih srečnežih prevelika),
 3. ne spadajo več v prihajajočo sezono.

Ureditev omareOblačila primerno shranimo. Najmanj nam bodo v napoto na podstrešju, pod posteljo ali nad omaro. Oblačila, ki jih shranjujemo naj bodo čista. Najbolje, da jih operemo, posušimo in zlikamo. Zaščitimo jih pred vlago, umazanijo in insekti, ki bi jih lahko poškodovali do naslednjega leta. Brez raznih pripomočkov in sredstev lahko primerno shranimo oblačila v vakuumske vreče (kliknite tukaj in si jih oglejte) s katerimi še dodatno prihranimo na prostoru.

Nato iz podstrešja privlečemo oblačila in obutev, ki smo jih shranili ob koncu prejšnje jeseni. Preverimo zalogo in naredimo seznam oblačil in obutev, ki si jih moramo priskrbeti, da nam to jesen ne bo prehladno.

KAKO ORGANIZIRATI OMARO ZA NASLEDNJO SEZONO:

1. PRIPRAVA
To je projekt, ki vam bo vzel malo več časa. Odločite se za dan, ko boste imeli čas da celotno zadevo izpeljete od začetka do konca. Ne zmečite vsega iz omar in potem odhitite za drugimi opravki. Sledila bo le frustracija in nemoč, ker si boste nakopali preveč dela. Torej rezervirajte si nekaj ur. Pripravite si koše in vreče za smeti. Še prej pa poskrbite da bo vaša spalnica in ostale sobe, kjer boste pospravljali omaro urejena in čista. Med čiščenjem omar res ne potrebujete, da bi vas motil še drug nered. Če je potrebno, si pripravite tudi nove obešalnike in košare za shranjevanje.

2. ODSTRANJEVANJE
Vse zmečite ven iz omar. VSE. Tudi albume, pisma, dokumente… Vse kar bo letelo iz omare naj leti na kup OBDRŽATI, PODARITI ali SMETI. Če boste čistili omare otrok boste potrebovali še kup za oblačila, ki so jih otroci prerasli in jih boste prihranili za mlajše otroke. Seveda bo tudi kupček za stvari, ki ne spadajo v vašo omaro.
Označite si kupčke, da jih ne boste zamešali med sabo.

3. SHRANJEVANJE
Operite, posušite, zlikajte in zložite poletna oblačila, ki jih želite obdržati. Očistite poletne sandale in jih shranite v bombažne vrečke ali škatle. Nič hudega če jih nimate, potem jih shranite v navadne vrečke. Vzemite si čas, da preizkusite oblačila in obutev, ki jih že nekaj časa niste nosili in se odločite, ali jih boste obdržali ali ne. Če nečesa v celem poletju niste nosili, razen seveda če ne gre za priložnostna oblačila, potem je verjetno čas, da jih podarite komu, ki jih bo vesel. Stvari, ki jih želite obdržati, odvrzite v čisti koš.

Omara4. ODVRZITE
Vsa umazana ali raztrgana oblačila in obutev naj romajo naravnost v smeti. Verjemite, na Rdečem križu jih ne želijo.

5. PODARITE
Vse kar želite podariti, odvrzite v veliko vrečo in nemudoma odnesite na Rdeči križ. Kar nesite. Na poti domov se ustavite na kavi, saj jo boste še potrebovali.

Sedaj pa je čas, da ponovno napolnite omaro z oblačili za prihajajočo sezono.

6. ODPAKIRAJTE
Odpakirajte vaša jesenska oblačila. Če ste pri shranjevanju bili pridni, boste iz vakuumskih vreč potegnili še dišeča, zlikana oblačila, ki bodo lahko romala naravnost na obešalnik. Če ste prejšnjo sezono shranjevali kot v prejšnjih 5ih korakih, potem vam teh 5 korakov sedaj ne bo potrebno ponoviti. Če niste… Ponovite proces sortiranja tudi pri novemu kupu oblačil.

Vse ločite po kategorijah (majice, hlače, obleke, dodatki) in obesite/zložite na pripadajoče mesto. Za še boljšo organizacijo ločite oblačila po barvah od svetlejših to temnejših, tako bo omara videti še lepše. Sicer tako res ne bodo ostala, bodo pa pričarala prijeten začetek sezone.

Če je mogoče si lahko omislite dve vrsti prečk za obešanje, tako boste imeli še več prostora in boljšo preglednost v omari.

7. RAZVRSTITE IN POSPRAVITE
Čevlje pospravite na police. Če nimate dovolj polic za čevlje poskusite poiskati prenosni obešalnik za čevlje, ki lahko visi ob stranici omare ali za vrati. Podobno razvrstite tudi torbice, pasove, trakove, šale… Veliko prostora v omarah lahko prihranite tudi z obešalniki Prostorko, ki jih lahko kupite TUKAJ.

Preverite tudi svoj nakit. Uhanom, ki nimajo več para, lahko počasi rečete zbogom.
Na primerna stojala razvrstite svoje zapestnice in verižice. Svoj nakit očistite.

Urejanje omare8. NAREDITE SI NAKUPOVALNI SEZNAM
Zabeležite si, kaj je potrebno dokupiti, da bo vaša jesenska garderoba popolna. Preverite tudi modne strani revij, da dobite kakšen navdih za popestritev in osvežitev svoje garderobe. Kar ste zapisali na seznam ločite v dva stolpca; kaj želim in kaj potrebujem.

Postavite si mejo, koliko boste zapravili. Ne pozabite na svoje modrčke in spodnje perilo!

9. SEDAJ PA V ŠOPING!
Čaka vas nagrada za pridno delo. Oblecite se. Naličite se. Uredite si pričesko. Če boste izgledali izmučeni in neurejeni, ne boste mogli presoditi, kako vam stvari pristojijo. Vzemite s seboj odkrito prijateljico, ki ne bo pokroviteljska do vas in obdelajta vaš seznam. Držite se svoje proračuna in najprej nakupite, tisto kar resnično potrebujete. Bodite pripravljeni na presenečenja. Če v zvezi s čim niste popolnoma prepričani, pomislite ali lahko najdete kaj bolj primernega zase. Tim Gunn ima dober trik v zvezi s tem: »Če se ne boste zaljubili, je verjetnost, da jih ne boste nosili veliko!«

10. UŽIVAJTE V ZMAGOSLAVJU
Uživajte v svoji na novo pospravljeni in organizirani omari. Pa obilo veselja, ko se boste morali naslednjič urediti, saj boste imeli vse kar potrebujete pri roki in ničesar kar ne potrebujete.


Dodajte komentar