LIFE.si Vam ponuja zanimive izdelke za dobro počutje! Že 35308 strank nam je zaupalo z naročilom!
  • info@life.si

    za brezplačno pomoč

  • BREZPLAČNA DOSTAVA

    pri nakupu nad 60eur!

Košarica

Košarica je prazna. Dodaj nekaj! ;)

11. Junij 2012 | Članki in nasveti, Hujšanje

Zakaj se debelost pojavlja

Vzroke za debelost lahko razvrstimo v tri skupine:

  • zmanjšana telesna aktivnost,
  • povečan vnos hrane
  • in dednost.

Dejavniki se prepletajo in večina izmed nas je že doživela, da je ob zmanjšani telesni aktivnosti čutila še večjo lakoto. Res je, da so občasno vzroki za zvečano telesno težo v motenem delovanju ščitnice, včasih so posledica jemanja določenih zdravil, npr. jemanja nekaterih kontraceptivov, zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni ali depresije. V večini primerov pa je hrana tista, ki botruje večanju telesne teže. Vsa odvečna energija se skladišči v maščobnih celicah. Tudi živila, ki vsebujejo pretežno ogljikove hidrate ali celo beljakovine, se ob presežku energije (prevelikem kaloričnem vnosu glede na porabo) pretvorijo v maščobe.

Kopičenje odvečne energije je močno povezano s pomanjkanjem gibanja – sodobnim sedečim načinom življenja. Prav gibanje predstavlja vsem dosegljivo obliko preventivnega delovanja. Če se npr. po daljšem sprehodu, plavanju ali hoji v planinah prehranjujemo z energijsko premočno hrano, nam ta zanesljivo škodi manj, kot bi nam sicer. Dolgoročno se manj zredimo in lažje vzdržujemo telesno težo, če opravljamo fizično delo. Zmerni napori ugodno vplivajo tudi na krvni tlak, vsebnost maščob v krvi in uravnavajo raven krvnega sladkorja. Redno gibanje veča našo mišično maso, ki je pomemben potrošnik energije.

Pomen obsega trebuha

Obseg trebuha je pomemben podatek za oceno zalog maščevja. Čeprav se maščoba nalaga tudi drugod po telesu (podkožje ramen, hrbta, stegen, ob črevesju), pa je prav meritev obsega pasu dober napovedni dejavnik za pojav bolezni srca in ožilja ter sladkorne bolezni. Aterosklerozo izraziteje pospešuje debelost v obliki jabolka: v sredini telesa je izbočen trebuh, zadnjice je bolj malo, tudi stegna niso pretirano debela – takšno obliko debelosti srečamo predvsem pri moških. Pri ženskah je normalen obseg trebuha manjši kakor pri moškem in je manjši od obsega čez boke. Ženska debelost se pogosto izraža v hruškasti obliki. Maščevje se kopiči v podkožju zadnjice, bokov in stegen. Obseg pasu naj bi bil vedno manjši od obsega čez boke in naj ne bi presegal vrednosti 88 cm pri ženskah oz. 102 cm pri moških.

Namig

Pas za hujšanje je primeren za ženske in moške, saj učinkovito pomaga topiti maščobne celice predvsem na trebušnem delu. Učinkovito deluje pri hoji, teku, kolesarjenju, aerobiki, dvigovanju uteži in ostalih aktivnostih.


Dodajte komentar