LIFE.si Vam ponuja zanimive izdelke za dobro počutje! Že 35308 strank nam je zaupalo z naročilom!
 • info@life.si

  za brezplačno pomoč

 • BREZPLAČNA DOSTAVA

  pri nakupu nad 60eur!

Košarica

Košarica je prazna. Dodaj nekaj! ;)

12. Februar 2012 | Članki in nasveti, Hujšanje

Zdravo hujšanje

Dandanes v tem hitrem življenjskem slogu pogosto pozabimo na zdravo in urejeno prehrano, kar se žal prevečkrat odraža v prekomerni teži. V prvem mesecu novega leta se marsikdo odloči, da bo začel hujšati, a redko kdo pomisli na to, da tudi hujšanje lahko povzroči telesu več slabega, kot dobrega, če se ga ne lotimo pravilno. V zmešnjavi raznih napotkov za hitro in učinkovito hujšanje je namreč izredno težko najti takšnega, ki dejansko deluje in nam ne škoduje. V vsakem primeru pa velja zmernost in pazljivost, zanašajte se le na svojo glavo.

Spodaj je nekaj enostavnih in praktičnih napotkov, kako ostati zdravi kljub hujšanju:

Začnite počasi

Ena izmed glavnih in najnevarnejših pasti hujšanja je panika, ki povzroči, da vse svoje napore vložimo v to, da bi čim hitreje izgubili čim več telesne teže. Resnici na ljubo takšen sistema hujšanja, ki bi zagotovil rezultate »čez noč«, ne obstaja. Če se boste v izgubljanje telesne teže podali brezglavo in agresivno, se bo vaše telo odzvalo v popolnoma drugi smeri, kot bi pričakovali. Zaradi nenadnega stresa in izgube mase, se bodo začele maščobe kopičiti, saj boste s hujšanjem povzročili porušitev naravnega stanja in telo se bo odzvalo z obrambo in preventivnim kopičenjem odvečne maščobe. Poleg tega utegnete v naglici nepremišljeno sprejeti kakšno slabo odločitev, zato je pomembno, da si pripravite načrt hujšanja, ki ga vnaprej preučite in počasi stopnjujte, da se telo nanj sproti prilagaja.

Postavite si realne cilje

Podobno kot pri paniki tudi nerealni cilji izzovejo nasprotno reakcijo od pričakovane. Ne postavljajte si ciljev, za katere veste, da jih verjetno ne boste dosegli, kajti s tem boste spet podvrženi hitenju in nepotrebnemu stresu. Pogosto sicer slišimo, da je dobro, da si postavimo nekoliko višje cilje, češ da bomo tako več dosegli in bomo tudi v primeru neuspeha zadovoljni. Pri hujšanju to ne velja, nasprotno – prevelika pričakovanja bodo hujšanje spremenili v pravo nočno moro. Hujšajte po korakih, tako da je vsak korak nekoliko večji od drugega. Zmernost je pri hujšanju bistvenega pomena, saj hočemo doseči naravno stanje, ne pa nenadne spremembe, ki bi slabo vplivala na telo.

Ne sledite modnim muham hujšanja

Praktično vsak teden se na televiziji in internetu najde nova revolucionarna metoda hujšanja, ki pomaga zvezdnicam ohranjati vitko postavo. Pri tem gre ponovno za čudežne izdelke ali metode, ki ponujajo instantne rezultate, a ob tem telesu pravzaprav bolj škodujejo kot koristijo. Zastavite si dobro premišljen načrt in se ga držite. Najbolje je, da sami preučite, kakšno prehrano potrebujete ter koliko časa za telovadbo si lahko dnevno vzamete, ter na podlagi teh podatkov oblikujete svoj lasten sistem.

Ključna je vztrajnost

Hujšanje seveda nima smisla, če v svojem početju ne mislite vztrajati. Izguba telesne teže vsekakor ni kratkotrajen proces, ampak zahteva kar nekaj časa, volje in vztrajnosti, pa tudi potem, ko dosežemo želene rezultate, moramo še vedno paziti na svojo postavo. Zastavljenega načrta se držite, in to redno. Vsakršno odstopanje od začrtane poti bo postopek samo še podaljšalo. Ne delajte izjem, striktno se držite pravil, tudi, če je to včasih zelo težko.

Najpomembnejše je zdravje

Nikakor ne sledite vsem neumnostim, ki jih ljudje objavijo na internetnih forumih ali v televizijskih oglasih. Najprej se prepričajte, da s svojim početjem ne škodujete svojemu zdravju. Tudi med hujšanjem je pomembno, da dnevno pojeste dovolj hrane in da je vaša prehrana kar se da raznolika in seveda zdrava. Tudi z razgibavanjem ne pretiravajte. Samo tako boste ostali dovolj dobro pripravljeni za nove izzive, ki jih prinaša načrtna izguba telesne teže.

Ste že poskusili obliže za hujšanje Hoodia?


2 misli na “Zdravo hujšanje”

2 komentaji na Zdravo hujšanje

 • goran
  goran pravi:

  p0zdravljeni,rad bi shujšal naj manj 30kg,in ne vem kako,prosim če mi lahko svetujete,kakšne tablete,ali,preparate.prosim za čim hitrejši odgovor lep pozdrav

  Komentirano dne 16. Junij 2012 ob 22:31

Dodajte komentar