LIFE.si Vam ponuja zanimive izdelke za dobro počutje! Že 35308 strank nam je zaupalo z naročilom!
  • info@life.si

    za brezplačno pomoč

  • BREZPLAČNA DOSTAVA

    pri nakupu nad 60eur!

Košarica

Košarica je prazna. Dodaj nekaj! ;)

13. Avgust 2016 | Članki in nasveti, Nega kože, Zdravje, Življenje

ZIKA VIRUS in olimpijske igre v Braziliji 2016

Olimpijske igre v Braziliji, ki potekajo v Riu de Janeiru od 5.–26. avgusta 2016, so v polnem zamahu. Zasenčila sta jih dva medijsko odmevna dogodka, ki sta v zadnjem letu pretresala Brazilijo in bi lahko ogrozila izvedbo olimpijskih iger – domnevne afere najvišjih političnih voditeljev v povezavi s podkupovanjem ter korupcijo in virus zika.

Virus zika

Največji prenašalci virusa zika, in tudi drugih virusov, kot sta virus denga in chikungunya, so komarji Aedes aegypti. Širjenje virusa so prvič zabeležili leta 1940 na območju Afrike, do danes se je razširil v 21 od 55 držav na ameriškem kontinentu, med drugim tudi v Braziliji. Komarji te vrste so navzoči v vseh državah na celini razen v Čilu in Kanadi.

Kdo vse se lahko okuži?

Z virusom zika se lahko okuži vsakdo, ki ga je pičil okuženi komar. Ker ljudje na tem območju še niso bili izpostavljeni virusu, nanj še niso odporni zaradi nerazvitih protiteles, kar omogoča hitro širjenje virusa.

Za okužbo ni ne zdravila ne cepiva.

Marsikdo niti ne ve, da je okužen, saj bolnik razvije le kratkotrajno vročino in izpuščaje na koži ter simptome, podobne gripi. Še posebej je virus nevaren za nosečnice oziroma za plod. Virus zika naj bi novorojencem povzročal mikrocefalijo oziroma hude deformacije glave in možganov. V Braziliji so letno v povprečju zabeležili 160 primerov otrok z mikrocefalijo, lani pa je število teh primerov naraslo na 3893. Prirojena napaka, ki se pojavlja v obliki nenavadno majhne glave pri novorojencih in ki lahko povzroči možganske poškodbe ter s tem povezane duševne motnje, je neozdravljiva, zato se nosečnicam odsvetuje potovanja na ta območja, zdravniki pa svetujejo tudi sprotno opazovanje razvoja ploda v času nosečnosti.

Po zagotovilih brazilske vlade naj bi bili tekmovalci in vsi obiskovalci olimpijskih iger varni pred okužbo, saj je napovedala, da so in bodo izvajali poostrene kontrole že pred začetkom samih iger, pa tudi med samimi igrami. Prepričani so, da virus ne bo ogrozil izvedbe poletnih olimpijskih iger. Javnost mirijo s podatki, da se virus zika v mestu Rio de Janeiro še ni pojavil, obenem pa bodo igre potekale v času, ko je dejavnost komarjev manjša. Sprejeli so stroge ukrepe v bitki proti komarjem, in sicer so na ulice poslali 220.000 vojakov, ki so znižali rodnost komarjev. Prav tako so 56.000 hotelom in restavracijam poslali spisek ukrepov za boj proti komarjem, obenem pa prebivalcem revnejših predelov v okolici mesta priskrbeli zadostne informacije ter primerno zaščito za odganjanje komarjev (mreže proti komarjem, komarnike za okna, repelenti …).

Ker ljudje radi potujemo in spoznavamo nove kulture in ljudi, lahko zlahka prenesemo virus na drugo celino in druge osebe, čeprav se tega niti ne zavedamo. Ko komar piči okuženo osebo z virusom zika, prenese okužbo na drugega gostitelja. S tem se razširi tudi možnost okužbe na vsakogar, kjerkoli in kadarkoli.

Zakaj bi v strahu čakali v domačem okolju ali na morju in upali, da vas ne piči okuženi komar, če lahko za vašo zaščito in zdravje poskrbite prej?

Za popolno zaščito namestite zaščitno mrežo na vaša okna, in ponoči vam ne bo več potrebno zapirati oken in se zbujati zaradi vročine. Za zaščito v zunanjih prostorih in na terasi je odlična rešitev svetilka proti komarjem, za aktivnosti na prostem pa je za odrasle in tudi za otroke primerna zapestnica proti komarjem.


Dodajte komentar