LIFE.si Vam ponuja zanimive izdelke za dobro počutje! Že 35321 strank nam je zaupalo z naročilom!
 • info@life.si

  za brezplačno pomoč

 • BREZPLAČNA DOSTAVA

  pri nakupu nad 60eur!

Košarica

Košarica je prazna. Dodaj nekaj! ;)

13. Junij 2016 | Članki in nasveti, Nega kože, Zdravje

Zika virus prenašajo komarji

Zika virus je zadnje čase še posebej v porastu in ga prenašajo komarji. Virus so prvič identificirali leta 1947 v Ugandi in sicer pri opicah Rhesus in sicer tekom spremljanja spremljanja rumene mrzlice. Prvič se je to obolenje pojavilo pri ljudeh leta 1952 v Ugandi in v Tanzaniji. Izbruhi Zika virusne bolezni so bili tudi zabeleženi v Afriki, Ameriki, Aziji in na Pacifiku.

Ključni podatki o tej bolezni:

 • Zika je virusna bolezen katero prenašajo komarji rodu Aedes.
 • Ljudje, ki obolijo za Zika virusom lahko imajo simptome med katere spadajo blago povišana telesna temperatura, kožni izpuščajikonjunktivitis, bolečine v mišicah in sklepih, slabo počutje, glavobol. Ti simptomi normalno trajajo 2-7 dni.
 • Trenutno ni na voljo specifičnega zdravljenja ali zdravila.
 • Najboljša oblika zaščite je zaščita pred piki komarjev.
 • Virus se nahaja na območju Afrike, Amerike, Azije in Pacifika.

Najboljši načini zaščite?

Komarji in mesta kjer se ti nahajajo predstavljajo največje tveganje za okužbo z Zika virusom. Preprečevanje in nadzor sta najboljša tako, da se odstranjujejo viri, kjer se komarji radi nahajajo (stoječe vode) in z zmanjševanjem možnosti za stik med komarji in med človekom (uporaba repelentov).

Kvalitetno se lahko zaščitimo ravno tako z nošenjem oblačil, ki pokrijejo izpostavljene dele telesa (priporoča se uporaba svetlih oblačil) in z namestitvijo fizičnih ovir med komarje in med ljudi: komarniki za okna, mreže proti komarjem in mrčesu in tudi po potrebi z uporabo mrež proti komarjem za na posteljo. Ravno tako je zelo pomembno, da se redno čistijo mesta, kjer se nabira stoječa voda, da s tem odstranjujemo mesta kjer se najbolj pogosto zadržujejo komarji.

Zaščitite sebe in svojo družino in ne dovolite, da vam prijetne poletne večere ne bo kvarilo brenčanje komarjev in posledično srbeči piki.


Dodajte komentar