LIFE.si Vam ponuja zanimive izdelke za dobro počutje! Že 35308 strank nam je zaupalo z naročilom!
  • info@life.si

    za brezplačno pomoč

  • BREZPLAČNA DOSTAVA

    pri nakupu nad 60eur!

Košarica

Košarica je prazna. Dodaj nekaj! ;)

11. November 2013 | Avto

Zima je pred vrati – ste pripravili svoj avto na zimske razmere?

Samo še nekaj dni nas loči od zakonsko predpisanega datuma, do katerega je potrebno naše jeklene konjičke pripraviti na prihajajoče zimske nevšečnosti na cestah: zamenjati letne pnevmatike za zimske, v prtljažnik vozila pa pripraviti kakšno toplo odejo in zložljivo lopato poleg verig. Če se samo spomnimo, koliko ljudi je lani obtičalo v snežnih zametih na avtocestah, ker se določeni vozniki na takšne vremenske nevšečnosti niso dobro pripravili in jih je sneg presenetil, si zagotovo ne želite, da bi se kaj takega pripetilo tudi vam.

Snežni zamaškiDa bi bili na kaj takega vseeno pripravljeni, je dobro, da poleg obvezne opreme poskrbite še za:

  • Toplo odejo, ki vas bo pogrela, če boste obtičali kje v snegu in mrazu. Izvrstna rešitev je odeja z rokavi, ki vas ne bo motila pri vožnji oz. vas bo optimalno objela v sedečem položaju ter vas hkrati zaščitila pred mrazom.
  • Med dolgim čakanjem v koloni vam bo prav prišla tudi pijača. Če si boste zagotovili toplo pijačo, pa vas bo ne le odžejala, ampak tudi pogrela. Poseben grelni lonček, ki tekočino segreva s pomočjo elektrike iz vtičnice za cigaretni vžigalnik ali preko USB priključka, bo nepogrešljiv sopotnik za zimske izlete. V avtu imejte vedno shranjeno tudi kakšno steklenico pitne vode in vrečko čaja, saj nikoli ne veste, kdaj vam bosta prišla prav.

V zimskem času se nikar ne vozite na daljše poti z minimalno količino goriva, da se ne bi zgodilo kaj nepredvidenega in bi ostali kje na cesti. Pomembno je, da spremljate vremenske napovedi, poslušate radijska obvestila (tudi če poslušate CD, imejte vklopljeno funkcijo TA – »traffic alert«, ki bo prekinila predvajanje CD-ja med prometnimi informacijami) in se na pot ne odpravljajte, če vaše vozilo ni pripravljeno na zimske nevšečnosti.

Snežne razmereKer je vedno bolje biti pripravljen za primer nepričakovanih nevšečnosti, kot ostati na cesti »gol in bos«, se dobro opremite. Obvezna zimska oprema za avtomobile, ki velja za čas med 15. novembrom in 15. marcem, so zimske gume z oznako M + S (kar označuje »mud and snow« oz. primernost pnevmatik za blato in sneg) z globino profila vsaj 3 milimetre. Dovoljene so tudi letne pnevmatike z globino profila 3 milimetre in verigami na pogonskih kolesih. Kljub temu, da zakon dovoljuje uporabo letnih pnevmatik, morate vedeti, da so zimske pnevmatike izdelane posebej za zimske razmere, zato so veliko bolj zanesljive in varne pri vožnji po zasneženih in poledenelih cestah.

Poskrbite za svojo varnost in varnost vaše družine, zato svojega jeklenega konjička pozimi preobujte v dobre in kvalitetne zimske gume, v avtu pa vedno hranite tudi nepogrešljive pripomočke: lopato, odejo in grelni lonček. Le tako vam zima ne bo prišla do živega, tudi če boste kdaj slučajno obtičali v snegu.


Dodajte komentar