LIFE.si Vam ponuja zanimive izdelke za dobro počutje! Že 35706 strank nam je zaupalo z naročilom!
 • info@life.si

  za brezplačno pomoč

 • BREZPLAČNA DOSTAVA

  pri nakupu nad 60eur!

Košarica

Košarica je prazna. Dodaj nekaj! ;)

30. Maj 2017 | Članki in nasveti, Zdravje, Življenje

ZOBJE, OGLEDALO NAŠEGA ŽIVLJENJSKEGA SLOGA IN NAVAD

Verjetno že veste, da so zobje ogledalo našega življenjskega sloga in navad.

Kako poskrbimo za usta, da bodo polna zdravja?

Umivanje zob je opravilo, ki ga zjutraj in zvečer opravljamo skorajda nezavedno in se nam zdi samoumevno. Toda četudi si zobe umivamo vestno, to še ne pomeni, da to opravljamo dobro. Zgolj ustrezno trajanje čiščenja namreč še ne pomeni učinkovitosti.

Pri čiščenju zob upoštevajte splošna pravila, a ne pozabite, da se zdravje razlikuje od posameznika do posameznika, zato imejte pri negi svoje ustne votline individualen pristop, ki vam ustreza in vzdržuje vaše zdravje.

 • Na splošno velja, da je čiščenje zob potrebno po vsakem obroku ali najmanj dvakrat dnevno.
 • Čiščenje naj traja 3 minute ali več, odvisno od zahtevnosti čiščenja.
 • Pravilno ščetkanje naj poteka v smeri od dlesni navzdol do samih konic zob.
 • Ščetkanje naj nebo premočno, saj se dlesni lahko začnejo umikati, kar pa ni zaželeno, saj lahko privede do preobčutljivosti, skelenja, slabega videza zob, razvoja kariesa in včasih tudi izgube zoba! 
 • Pri umivanju zob sta eni izmed najpomembnejših stvari kakovost in trdota ščetke.
 • Za temeljito čiščenje pa ni pomembna le uporaba klasične zobne ščetke s primerno trdoto, temveč tudi redna vsakodnevna uporaba zobne nitke ali medzobne ščetke, ki očisti tudi prostore med zobmi, kamor običajna zobna ščetka ne seže.
 • Uporabljajte strgalo ali ščetko za čiščenje jezika.
 • Zdravje ustne votline lahko bistveno izboljšate z uporabo električnih zobnih ščetk in ustnih prh

Bakterije imajo sposobnost hitrega razmnoževanja, še posebej takrat, ko imajo ustrezne pogoje (npr. zobne obloge, ki nastanejo na zobnem vratu tik ob robu dlesni). Nahajajo se v žepkih dlesni in se hranijo z oblogami na zobeh, kar povzroči njihovo pospešeno razmnoževanje. Tako nastane vnetni proces, ki lahko hitro povzroči kronično bolezen dlesni, ki vpliva na zdravje zob, ustne votline in imunski sistem telesa.

Zdrave dlesni so čvrste in bledo rožnate barve, vnete dlesni pa rdeče, nabrekle in krvavijo. Če dlesni pri čiščenju krvavijo, nikar ne prenehajte s ščetkanjem, ampak nežno nadaljujte postopek čiščenja in postopoma povečajte jakost pritiska ščetke. Pri tem je zelo priporočljiva uporaba ustne prhe. Dlesni se bodo tako utrdile, krvavitev pa ustavila. Uporaba ustne vode ali gela je dopolnilna nega, a vseeno priporočljiva, saj zavira nastanek plaka, ki povzroča karies in parodontozo

Slab zadah in ustne razjede (afte) najučinkoviteje preprečujemo z redno ustno higieno, ki naj obsega tudi čiščenje jezika, in z odstranjevanjem zobnega kamna

Kako temeljiti ste pri čiščenju zob, lahko preverite s tabletkami, ki obarvajo zobne obloge. Če na zobeh ni rdeče ali modro obarvanih delov, ste bili temeljiti in nimate zobnih oblog.

V kategoriji Ustna higiena se nahajajo električne zobne ščetke, otroške električne zobne ščetke in zobne prhe, ki učinkovito odstranijo odvečno naslago v medzobnih prostorih!

>>Kvalitetna ustna higiena s pomočjo vrhunske tehnologije!<<


Dodajte komentar