ITM indeks telesne mase

Indeks telesne mase (ITM) je številka, s katero lahko realtivno dobro ocenimo podhranjenost ali debelost odrasle osebe. Izračun ITM priporočamo osebam, starejšim od 19 let. V spodnji polji vpišite svojo višino v centimetrih in telesno maso v kilogramih, nato pa kliknite na gumb "Izračun".

ITM dobro ocenjuje delež telesne maščobe, vendar ga ne smemo uporabljati kot natančen izračun. Obstajajo korelacije med ITM in deležem telesne maščobe, ki so odvisne od spola in starosti. Primer: ženske imajo v povprečju večji delež maščobe kot moški. Prav tako ima starejša oseba z istim ITM kot mlajša večji delež maščobe. Ocena ITM ni primerna za trenirane športnike, ki imajo veliko mišične mase in majhen delež maščobnega tkiva (npr. bodybuilderji, šprinterji...). Kot vsaka podobna metoda je tudi klasifikacija hranjenosti pri ITM izračunana na podlagi povprečja - ker je ITM odvisen le od teže in višine in ne upošteva deleža maščobe imajo trenirani športniki velik ITM, vendar zaradi tega nikakor niso "debeli".

ITM uporabljajte kot pokazatelj nepravilnega prehranjevanja in kot opozorilo za zdrav način življenja. Vsekakor pa ITM ne jemljite kot diagnozo - za natančno določanje zveze med zdravstvenim stanjem in ITM je potrebno upoštevati tudi ostale podatke in mnenje strokovnjakov z zdravstvenega področja.